Stres inkontinans nedir?
Karın içi basıncını arttıran öksürme, gülme, ıkınma, hapşurma gibi durumlarda istemsiz olarak aniden gelişen idrar kaçırma durumuna ‘Stres İnkontinans’ denir.
Stres inkontinans neden gelişir?
Leğen kemiği döşemesindeki (pelvik taban) kasların hasarlanması ve zayıflaması stres inkontinansa neden olur. Zor doğumlara bağlı hasarlar ve ileri yaş en sık stres inkontinans nedenleridir.
Stres inkontinans tedavi edilebilir mi?
Stres inkontinansın kesinlikle tedavisi mümkündür. Kegel egzersizleri, yaşam tarzı değişiklikleri ve ameliyat, stres inkontinansın başlıca tedavi yöntemleridir.
Stres inkontinans ameliyat gerektirir mi?
Stres inkontinansının nihayi tedavisi cerrahidir.
Stres inkontinans için ilk tedavi seçeneği nedir?
İlk tedavi seçeneği inkontinans derecesi ve hastanın bu durumdan etkileme düzeyine göre belirlenir. Hafif vakalarda öncelikle ameliyat dışı seçenekler tercih edilirken orta ve ileri vakalarda ameliyat önerilir.
Stres inkontinans ameliyatı için uygun bir aday mıyım?
Mevcut idrar kaçırma yaşam kalitesini bozacak derecede ise, kadının günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa operasyon önerilir. Çok seyrek gözlenen ve kadının yaşam kalitesini önemli oranda etkilemeyen durumlarda ise öncelikle kegel egzersizleri ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.
Stres inkontinans ameliyatında ana hedef nedir?
İdrar kesesinin boyun kısmını destekleyen yapıların tamir edilmesi ve bu bölgenin karın içi basıncının artması sırasında aşağıya çökmesinin engellenmesi stres inkontinans için yapılan ameliyatların ana hedefidir.
Stres inkontinans tanısı nasıl konur?
Öncelikle idrar kaçırma probleminin kişiyi etkileme düzeyini belirlemek için ayrıntılı bir hikaye alınır. Jinekolojk muayene sırasında idrar kesesi boynundaki zayıflık değerlendirilir. İdrar kesesi dolu olarak öksürme ile idrar kaçıp kaçmadığı gözlemlenir. Bu değerlendirme ile kesin sonuca varılamayan ‘ürodinami testi’ ile alt idrar yollarının fonksiyonel değerlendirmesi yapılır.
Ameliyat öncesi ne yapmalıyım?
Dış genital bölgenin kıl temizliğinin yapılmalıdır. Vajinal enfeksiyon, akıntı varlığı operasyonun ertelenmesine neden olabilir.
Adım adım ameliyat süreci:
Anestezi:
Genel anestezi uygulanır.
Cerrahi prosedür:
En sık uygulanan cerrahi, orta üretraya (alt idrar yolu) özel bir destek materyali yerleştirme şeklinde uygulanır. Bu ameliyata ‘TOT uygulaması’ (midüretral sling operasyon) denir. Deneyimli ellerde, kısa sürede uygulanabilen, komplikasyon oranı çok düşük ve başarı oranı %90’lara ulaşan minimal invazif bir uygulamadır.
Stres inkontinans ameliyatı sonrası ne beklemeliyim?
Ameliyattan sonra idrar sondası 24 saat tutulur. Ciddi bir kanama, ağrı, şişlik çoğunlukla gözlenmez.
Stres inkontinans ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Doktorunuzun önerdiği şekilde yara bakımı yapılmalıdır ve ilaçlar kullanılmalıdır. Sık sık ped değiştirin. Ameliyat sonrası erken dönemde ağır bedensel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Doktorunuz izin vermeden tampon kullanmayın. İki ay cinsel ilişki önerilmez. Yine, iki ay boyunca deniz, havuz, saunadan da uzak durulmalıdır.
Stres inkontinans ameliyatı sonrası ne kadar istirahat gerekir?
Stres inkontinans ameliyatı sonrası bir hafta ev istirahati gerekir. İki ay cinsel ilişki, ağır kaldırma, ağır sporlar önerilmez. Ancak ek cerrahi uygulandı ise bu süre değişebilir.
Stres inkontinans ameliyatı sonrası ne zaman işe dönebilirim?
Stres inkontinans ameliyatından bir hafta sonra işe dönülebilir. Ancak ek cerrahi uygulandı ise bu süre değişebilir.
Stres inkontinans ameliyatı sonuçları nelerdir?
Stres inkontinans ameliyatının erken önemde komplikasyon oranları çok düşüktür. Deneyimli jinekologların yaptığı ameliyatın başarı oranı %90 civarındadır.
Leave a Reply