İdrar kaçırma (inkontinans), idrar kesesinin çeşitli nedenlerle idrarı tutma yetisinde kayıp ve buna bağlı olarak da idrarın istemsiz olarak kaçması durumudur. İdrar kaçırma şikayeti geçici olarak, gebelik; idrar yolu enfeksiyonları; kalp, tansiyon, kas gevşetici gibi bazı ilaçlar; alkol, kafein, gazozlu içecekler, acı baharatlar gibi ürünlerin tüketimine bağlı gelişebilir. Kalıcı idrar kaçırma durumu ise yaşlanma, menopoz, müdahaleli doğum, fazla sayıda doğum, obezite, sürekli ıkınma ve kronik öksürük ile karın içi basıncının arttığı durumlar ve bazı nörolojik hastalıklara bağlı olarak görülebilir.
En yaygın olarak görülen idrar kaçırma tiplerini üç ana başlıkta inceleyebiliriz:
- Öksürme, ıkınma, hapşurma gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda aniden meydana gelen istemsiz idrar kaçırmaya ‘Stres İnkontinans’ denir. En sık görülen idrar kaçırma tipidir. Özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Leğen kemiği döşemesindeki (pelvik taban) kasların zor doğumlara bağlı hasarı ve yaşa bağlı zayıflaması nedeniyle görülür.
- ‘Sıkışma Tipi İnkontinans’ (‘Urge’ İnkontinans) ani sıkışma hissi ile gelen idrar kaçırmadır. Bu durumda idrar kesesinin kişinin iradesi dışında kasılması ve buna bağlı olarak idrar kaçırması söz konusudur. Ani gelen sıkışma hissi ile birlikte kişi tuvalete yetişemeden idrar kaçırır.
- Üçüncü tip ise stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın birlikte görüldüğü ‘Miks Tip İnkontinans’tır.
İdrar kaçırma kesinlikle yaşam kalitesini bozan bir durumdur. Sürekli ped kullanmak zorunda kalınması, beklenmedik ortamlarda gelişen koku ve idrar kaçırma durumu, kadınların özgüvenini olumsuz etkilemekte, hatta sosyal olarak izolasyonlarına neden olabilmektedir. Bu durum aynı zamanda cinsel hayatı da olumsuz etkilemektedir.
‘Sıkışma Tipi İnkontinans’ (‘Urge’ İnkontinans) yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımı ile tedavi edilir.
Karın içi basıncı artışına bağlı gelişen ‘Stres İnkontinans’ da ise tedavi ameliyat ile mümkündür.
Leave a Reply