Maalesef bütün dünya, hızla yayılan Covid-19 isimli virüs salgınının etkisi altında. Bu virüs enfeksiyonunu geçiren kişilerin % 80 kadarı hastalığı çok hafif atlatırken, % 15 kadarı şiddetli hastalık bulguları yaşıyor ve %5 kadarı da yoğum bakım ihtiyacı duyuyor. Bu hastalıktan ortalama ölüm hızı da % 2-3 cıvarında.
Hepimizin bildiği gibi gebelik hassas bir süreç. Gebe kadınların bağışıklık sistemi biraz baskılanmış durumda. Bu da gebelerin enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olmalarına neden oluyor.
Mevcut pandemide gebe kadınlarımız nasıl davranmalı? Öncelikle evden çalışma şartlarını yaratmalılar. Evlerinde de, dışarıyla teması olan aile üyeleriyle sosyal izolasyon mesafelerini korumalıdırlar. Kalabalık sofralarda oturmamalı, evdeki diğer kişilerle 1.5 m mesafeyi korumalı, mümkünse ayrı yatakta uyumalıdırlar.
Üllkemizde gebelikte coid-19 enfeksiyonuna bağllı bir ölüm bildirilmmişti. Maalesef bu gebeinin bebeği de erken doğum komplikasyonları nedeniyle kaybedilmiştir. Gebelik sırasında anne karnında enfeksiyonu kapan bebek yoktur. Her enfeksiyonda olduğu gibi bu enfeksiyondaki ateş, solunum zorluğu ve ileri enfeksiyon bulguları düşük ve erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle inatçı öksürük, ateş, ağızda tat kaybı ve solunumu zorluğu bulguları olan gebeler ihmal etmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunluğu gebelerde de rahatlıkla kullanılmakta, bebekte olumsuz etkiler yaratmamakta ve tedavide başarılı olunmaktadır.
Gebelik düzenli takip ve tetkik gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle gebe kadınlarımız takiplerine mutlaka düzenli olarak devam etmelidirler. Doktor kontrollerine giderken mümkünse toplu taşıt araçlarını kullanmamalarını, muayeneye giderken mutlaka maske takmalarını öneriyorum. Kontrollerin yapılacağı hastaneler, covid-19 enfeksiyonlu hastaların tedavi edildiği büyük ve pandemi hastaneleri ise, küçük ve enfeksiyon hastalarının yatmadığı hastaneleri tercih etmelidirler. Enfeksiyon korkusu nedeniyle, gebelik takiplerinin ertelenmesi, telafisi zor sonuçlara yol açabilir. Bu süreçte mutlaka doktorlarıyla yakın iletişimde bulunulmalı ve onun talimatları doğrultusunda planlamalar yapılmalıdır.
Günlük yaşamda dengeli beslenme, C vitamininden zengin sebze ve meyveler, bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli ve kaliteli bir uyku da bağışıklık sistemi için önemlidir. Hava sıcaklığı uygunsa, balkon veya pencereden 20-30 dk temiz hava ve güneşle temas edilmesini öneriyoruz.
Hastanelerimizde acil olmayan cerrahi girişimler, ameliyatlar genellikle ertelenmektedir. Ertelemediğimiz ve erteleyemeyeceğimiz tek konu gebe takibi ve doğumlarımızdır.
Yeni gebelik planlayan çiftlere de, bu kaotik zamanın geçmesini ve enfeksiyonun yayılma hızının azalmasını beklemelerini, planlarını birkaç ay ertelemelerini öneririm.
Bu sıkıntılı günleri hep birlikte, sabırla aşacağız. Buna inanıyorum. Hepinize sağlıklı, mutlu günler diliyorum.
Leave a Reply